1.Przygotowanie:
1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i całość siekamy nożem tak, aby masło z mąka dobrze się połączyło. Dodajemy resztę składników, zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
3. Papier do pieczenia wycinamy tak, aby po wyłożeniu blachy wystawał po bokach (Ciasto będzie łatwiej wyjąć z blachy i go nie połamać). Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, przekładamy na blaszkę wyłożona papierem i pieczemy 13 min. Po wyjęciu z piekarnika placek ma trochę poleżeć w formie żeby zrobił się bardziej sztywny i nie popękał.
4. W tym czasie przygotowujemy masę orzechową: do garnka wkładamy wszystkie składniki i zagotowujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
5. Przygotowujemy drugi placek. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem, rozprowadzamy po wierzchu masę orzechową i pieczemy 13 min.
6. Na końcu przygotowujemy krem budyniowy. Z mleka i mąki (ziemniaczanej i pszennej) ugotować budyń. Margarynę i cukier puder utrzeć na puszystą masę. Wystudzony budyń utrzeć z margaryną.
7. Gotowym kremem przekładamy placki (z orzechami na wierzchu).
Komentarze