Snikers

0 (0 ocen)

Nie sposób mu się oprzeć!

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    0,5 kg mąki
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    125 g masła
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki sody
    łyżka mleka

    Masa orzechowa:
    200 g grubo posiekanych orzechów włoskich
    1/2 szklanki cukru
    100 g masła
    2 łyżki miodu

    Krem budyniowy:
    1/2 l mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 paczka masła lub margaryny
    6 łyżek cukru pudru

Snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i całość siekamy nożem tak, aby masło z mąka dobrze się połączyło. Dodajemy resztę składników, zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części.
    2. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
    3. Papier do pieczenia wycinamy tak, aby po wyłożeniu blachy wystawał po bokach (Ciasto będzie łatwiej wyjąć z blachy i go nie połamać). Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, przekładamy na blaszkę wyłożona papierem i pieczemy 13 min. Po wyjęciu z piekarnika placek ma trochę poleżeć w formie żeby zrobił się bardziej sztywny i nie popękał.
    4. W tym czasie przygotowujemy masę orzechową: do garnka wkładamy wszystkie składniki i zagotowujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
    5. Przygotowujemy drugi placek. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem, rozprowadzamy po wierzchu masę orzechową i pieczemy 13 min.
    6. Na końcu przygotowujemy krem budyniowy. Z mleka i mąki (ziemniaczanej i pszennej) ugotować budyń. Margarynę i cukier puder utrzeć na puszystą masę. Wystudzony budyń utrzeć z margaryną.
    7. Gotowym kremem przekładamy placki (z orzechami na wierzchu).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy