" Śmietankowe z orzechami "

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kruche , śmietankowe ciasteczka z mnóstwem chrupiących orzechów!

  • 30 min

Składniki:


  • - miękkie masło - 100 g
    - cukier - 50 g
    - jajko - 1 szt
    - olejek śmietankowy
    - mąka - 130 g
    - sól - szczypta
    - orzechy włoskie - 100 g

" śmietankowe z orzechami " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Piekarnik nagrzewamy do 180C.

    Orzechy chwilę prażymy a następnie drobniutko siekamy.

    Ucieramy masło z cukrem.

    Dodajemy żółtko i parę kropli olejku śmietankowego.

    Dobrze mieszamy.

    Dodajemy mąkę przesianą z solą.

    Mieszamy do połączenia składników.

    Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

    Białko ubijamy.

    Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.

    Zanurzamy w białku, a następnie w poszatkowanych orzechach i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pieczemy ok. 12-15 minut.

    Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy