Smażony karp w sosie rodzynkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

przepis jest wieloletnia tradycją rodziny

  • 40 min

Składniki:

  • 4 filety z karpia
    sól, pieprz
    1 duża cebula
    sok z 1 pomarańczy
    ½ szklanki wody
    1/2 szklanki białego wytrawnego wina
    2/3 szklanki rodzynek
    1-2 łyżki miodu
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    oliwa

Smażony karp w sosie rodzynkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w pół talarki i przesmażamy ją przez 2-3 minuty na odrobinie oliwy. Kiedy cebulą się zeszkli na patelnie dodajemy rodzynki i zalewamy wszystko sokiem z pomarańczy, winem i wodą, przykrywamy i dusimy 5 minut.

    Po tym czasie na patelnie dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy sos kolejne 5-8 minut. Po tym czasie sos doprawiamy do smaku miodem i odparowujemy około 3-5 minut, lub do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.

    Karpia myjemy, bardzo dobrze osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Na patelnie rozgrzewamy dobrze olej i smażymy na złoty kolor karpia po 4-6 minut z każdej strony.

Komentarze

Podobne przepisy