Proste i smaczne danie obiadowe. Smażone ziemniaczki podaję przeważnie wtedy, kiedy z poprzedniego dnia zostaje mi dużo ugotowanych ziemniaków. Nie lubię marnować jedzenia, więc wykorzystuję je jak się da.
60 min
Składniki:
500 g ugotowanych ziemniaków
1 cebula
500 g mięsa z szynki wieprzowej
czerwona papryka
zielona papryka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki śmietany kwaśnej
słodka i ostra papryka
liść laurowy i ziele angielskie
sól i pieprz
olej
Smażone ziemniaczki z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięsko pokroić na kostki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić połowę posiekanej cebulki. Kiedy się zrumieni wrzucić mięso i podsmażyć na złoto. Dodać przyprawy,posolić, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem około 40 minut. Podlewać co chwila letnią wodą. Papryki pokroić na mniejsze kawałki i dorzucić do mięsa, dusić jeszcze 10 minut. Ziemniaki pokroić w plasterki, pozostałą cebulkę posiekać. Na rozgrzany olej wrzucić cebulkę i ziemniaki, podsmażyć na złoto. Mąkę, mąkę ziemniaczaną wymieszać ze śmietaną i odrobiną wody. Zagęścić sos. Podawać ziemniaki z gulaszem i surówką.
Komentarze