smażone ziemniaczki z gulaszem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Proste i smaczne danie obiadowe. Smażone ziemniaczki podaję przeważnie wtedy, kiedy z poprzedniego dnia zostaje mi dużo ugotowanych ziemniaków. Nie lubię marnować jedzenia, więc wykorzystuję je jak się da.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
    1 cebula
    500 g mięsa z szynki wieprzowej
    czerwona papryka
    zielona papryka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki śmietany kwaśnej
    słodka i ostra papryka
    liść laurowy i ziele angielskie
    sól i pieprz
    olej

Smażone ziemniaczki z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięsko pokroić na kostki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić połowę posiekanej cebulki. Kiedy się zrumieni wrzucić mięso i podsmażyć na złoto. Dodać przyprawy,posolić, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem około 40 minut. Podlewać co chwila letnią wodą. Papryki pokroić na mniejsze kawałki i dorzucić do mięsa, dusić jeszcze 10 minut. Ziemniaki pokroić w plasterki, pozostałą cebulkę posiekać. Na rozgrzany olej wrzucić cebulkę i ziemniaki, podsmażyć na złoto. Mąkę, mąkę ziemniaczaną wymieszać ze śmietaną i odrobiną wody. Zagęścić sos. Podawać ziemniaki z gulaszem i surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy