Smażone talarki z jajem po benedyktyńsku

0 (0 ocen)

Szybki pomysł na obiad :)

Składniki:

  • *Propozycje podania podaje na jedna osobę

    1 wiekszy ziemniak (u mnie rodzaj ziemniaków Tajfun-najlepsze są do placków,frytek i właśnie smażonych talarków )
    1 kurze jajo
    1 łyzka octu
    przyprawa do ziemniaków
    olej rzepakowy
    sól

Smażone talarki z jajem po benedyktyńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaka obieramy myjemy i osuszamy. Kroimy w średnie talarki.
    W małym garnku wstawiamy wodę z jedną łyżką octu.
    Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy ziemniaki i posypujemy je przyprawą do ziemniaków.Smażymy z obu stron do ładnego zarumienienia się,odsaczamy na ręczniku papierowym.
    Jak woda zacznie sie gotować to wbijamy jajko do filiżanki,delikatnie je solimy.
    Łyżką robimy wir w garnku i w środek tego wiru wlewamy jajo.Gotujemy około 3 minuty,następnie wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej-odsączamy z nadmiaru wody i gotowe.
    Na talerzu układamy talarki na środek kładziemy jajko,posypujemy np. rzeżuchą i podajemy od razu po przygotowaniu :)

Komentarze

Podobne przepisy