Smażona kanapka z papryką i jajkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną kanapkę z papryką i jajkiem, ale w innej wersji bo smażoną. Polecam na śniadanie.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kawałek chleba
    1 jajko
    1/4 małej czerwonej papryki
    1/4 małej żółtej papryki
    pół małej cebuli
    mały kawałek parzonego boczku
    1 łyżka oleju
    sól - do smaku
    pieprz - do smaku

Smażona kanapka z papryką i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Papryki myjemy i usuwamy pestki oraz białe części, kroimy w kosteczkę. Boczek kroimy w kosteczkę. Jajko wybijamy do miseczki i dodajemy sól i pieprz, mieszamy. Z chleba wyjmujemy środek i zostawiamy skórkę z 1 cm rantem.
    Pokrojone warzywa i boczek smażymy na rozgrzanym oleju około 4 - 5 minut.
    Formujemy kształt środka chleba i wkładamy skórkę od chleba, wylewamy jajko i smażymy, aż jajko się zetnie. Bardzo ostrożnie przekładamy na talerz za pomocą łopatki.

Komentarze

Podobne przepisy