Słodki misiaczek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem mamą dwuletniego Karola. Taki torcik zrobiła moja mama na jego pierwsze urodziny.

Składniki:

  • Biszkopt (1 porcja):
    4 jajka
    ● 3/4 szkl. mąki pszennej
    ● 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 3/4 szkl. cukru kryształu
    ● cukier waniliowy
    ● szczypta soli.

    Krem:
    2 l mleka
    ● 6 żółtek
    ● 1/2 l śmie tany 18-proc.
    ● 1,5 szkl. cukru pudru
    ● 2 masła
    ● kakao
    ● cukier waniliowy

Słodki misiaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy z solą, dodajemy kolejno: cukry, żółtka i mąki z proszkiem. Mieszamy. Wlewamy do tortownicy i pieczemy 25-30 minut w 170 °C. Pieczemy dwa biszkopty.
  • 2. Krem: do gotującego się mleka z cukrem waniliowym wlewamy roztrzepane żółtka ze śmietaną. Gotujemy do oddzielenia serwatki. Odcedzamy twarożek. Masło z cukrem ucieramy i stopniowo dodajemy twarożek.
  • 3. Obydwa biszkopty przekrawamy na 3 części i każdy krążek nasączamy wodą z cytryną. Warstwy przekładamy kremem. Z jednego biszkopta po dwóch przeciwległych brzegach wycinamy kawałki odrysowane od
    dna tortownicy, które będą uszami. Na prostokątnej tacce układamy od dołu wycięty biszkopt (tułów), do niego przykładamy cały (głowa) i wycięte
    kawałki po bokach (uszy).
  • 4. Wierzch i boki smarujemy kremem. Dekorujemy. Do części kremu dodajemy kakao i rysujemy oczy, buzię i nos.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2009

Komentarze

Podobne przepisy