Słodki misiaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy z solą, dodajemy kolejno: cukry, żółtka i mąki z proszkiem. Mieszamy. Wlewamy do tortownicy i pieczemy 25-30 minut w 170 °C. Pieczemy dwa biszkopty.
2.Krem: do gotującego się mleka z cukrem waniliowym wlewamy roztrzepane żółtka ze śmietaną. Gotujemy do oddzielenia serwatki. Odcedzamy twarożek. Masło z cukrem ucieramy i stopniowo dodajemy twarożek.
3.Obydwa biszkopty przekrawamy na 3 części i każdy krążek nasączamy wodą z cytryną. Warstwy przekładamy kremem. Z jednego biszkopta po dwóch przeciwległych brzegach wycinamy kawałki odrysowane od
dna tortownicy, które będą uszami. Na prostokątnej tacce układamy od dołu wycięty biszkopt (tułów), do niego przykładamy cały (głowa) i wycięte
kawałki po bokach (uszy).
4.Wierzch i boki smarujemy kremem. Dekorujemy. Do części kremu dodajemy kakao i rysujemy oczy, buzię i nos.
Komentarze