Słodki kapelusik

0 (0 ocen)

  • 60 min

To ciasto to pyszna delicja z truskawkami.....

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 szklanki cukru
    12 łyżek mąki
    100 g margaryny
    4 jajka
    Nadzienie:
    500 g truskawek świeżych
    500 ml śmietany kremówki
    1/2 szklanki cukru pudru
    2 śmietan fiks
    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia

Słodki kapelusik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • robimy biszkoptowe ciasto 1. Przygotować ciasto:margarynę roztopić przestudzić . Jajka ubić na parze na puszystą pianę z cukrem dodać rozpuszczoną margarynę wsypać makę i utrzeć na jednolitą masę .
    Wylać na wyłożoną pergaminem tortownicę o średnicy 24 cm ,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180* i piec 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto przestudzić .
  • przekładamy ciasto 2. Nadzienie: Truskawki myjemy ,oczyszczamy z szypułek osuszamy,śmietane kremówkę ubijamy na sztywno dodajac puder i śmietan fiks .

    Ostudzone ciasto przekroić na 3 równe placki. Na spodzie ciasta wyłożyć połowę masy ułożyć na śmietanię truskawki ściśle obok siebie,na to znów ciasto i resztę masy i znów truskawki,przykryć trzecim plackiem.
  • 3. Wstawić do lodówki na 1 godzinę przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować truskawkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy