Ciasto „Słodki pojedynek”

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

To mieszanka lekkich biszkoptów i aromatycznego karmelowego kremu.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki biszkoptu kakaowego:
    4 jaja
    4 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    1 łyżka kakao
    ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki biszkoptu makowo-orzechowego:
    4 jaja
    2 łyżki mąki
    3 łyżki cukru
    3 łyżki startych orzechów włoskich
    2 łyżki suszonego maku
    ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki kremu:
    2 i 1/3 szklanki gotowej masy karmelowej
    370 gram masła
    1/3 szklanki likieru advocat
    Ponadto:
    Opakowanie krakersów
    Mocno zaparzona kawa około 150 ml
    Gorzka czekolada 1 tabliczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Ciasto „słodki pojedynek” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj biszkopt kakaowy: jaja ubij na puszysta masę. Dodaj cukier i dalej ubijaj, aż do rozpuszczenia. Na końcu przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki. Przelej ciasto do formy 24 na 38 cm i piecz około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 2. Przygotuj biszkopt makowo-orzechowy. jaja ubij na puszysta masę. Dodaj cukier i dalej ubijaj, aż do rozpuszczenia. Na końcu przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. Dodaj też mak i orzechy. wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki. Przelej ciasto do formy 24 na 38 cm i piecz około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 3. Przygotuj krem. Miękkie masło utrzyj dodając małe porcje masy karmelowej i likier.
  • 4. Biszkopty nasącz kawą i przełóż masą. Na wierzch wyłóż krakersy, cienką warstwę masy i starą gorzką, czekoladę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować