Słodki chlebek z cukinią i bananem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Najlepsze ciasto z cukinią! Puszyste, wilgotne, w sam raz słodkie. W smaku, przez dodatek cynamonu, smakuje trochę podobnie do piernika. Bardzo prosty w wykonaniu. Musicie go upiec ;)

  • 60 min

Składniki:

  • 200 g cukinii
    dojrzały, mały banan (ok.90 g po obraniu)
    200 g mąki pszennej
    110 g (1/2 szklanka) cukru
    2 duże jajka
    100 ml oleju
    1 łyżka soku z cytryny
    1 płaska łyżeczka sody
    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki cynamonu

Słodki chlebek z cukinią i bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię zetrzeć na tace o grubych oczkach, nie odciskać.
    Banan dobrze rozgnieść widelcem.
    Do miski wsypać cukier, dodać jajka, olej, sok z cytryny, przygotowaną cukinię i banan, mąkę, cynamon, sodę i proszek do pieczenia. Zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do foremki keksowej o wymiarach 21x9 cm (mierząc po dnie). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 50 minut.

Komentarze

Podobne przepisy