Miodowy chlebek/ciasto/ z bananem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wilgotny, aromatyczny i bardzo smaczny chlebek/ciasto.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 duże banany/ waga ze skórką 770 gram/
    200 gram mąki pszennej tortowej
    50 gram mąki żytniej razowej typ 2000
    3 łyżki miodu naturalnego, u mnie spadziowy
    70 gram miękkiego masła naturalnego
    1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
    1 łyżka domowego cukru waniliowego lub aromat waniliowy
    2 pełne łyżki płatków migdałowych
    1 łyżeczka soli
    2 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    Masło i papier do pieczenia, do formy, o wymiarach 12/30 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb Ciasta

Miodowy chlebek/ciasto/ z bananem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę keksową natłuścić i wysłać pergaminem. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni, z termo obiegiem.
    Umyte i obrane migdały ubić tłuczkiem na papkę. Jajka roztrzepać mątewką. Masło utrzeć drewnianą łyżką z miodem i wanilią dodać jajka i banany, płatki migdałowe, wymieszać.
    Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać sól, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Do masy bananowej dodawać stopniowo mąkę i mieszać drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 50 minut, do tzw suchego patyczka.
    Wystudzić w formie keksowej. Chlebek jest wilgotny i bardzo smaczny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować