Śliwki pod śmietankową czapeczką

0 (0 ocen)

  • 25 min

Kwaskowate śliwki przełamane słodką i kremową śmietanką. Do masy śliwkowej można dodać szczyptę cynamonu, żeby podkreślić jego charakter.

  • 25 min

Składniki:


  • śliwki węgierki 500g,
    100ml wody,
    7 łyżek cukru,
    mąka ziemniaczana 2 łyżeczki,
    woda 1-2 łyżki,
    3 ciasteczka pełnoziarniste,
    śmietana 30% 350g,
    5 łyżeczek cukru pudru

Śliwki pod śmietankową czapeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki płuczemy i usuwamy z nich pestki. Wkładamy je do garnka, wlewamy wodę (100ml), zasypujemy cukrem i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Śliwki po tym czasie powinny zacząć się rozpadać. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę rozrobioną w 1-2 łyżkach wody, mieszamy i gotujemy jeszcze 1 minutę. Masę zdejmujemy z ognia i miksujemy za pomocą blendera. Mus przelewamy do 3-4 szklanek i studzimy. Na wierzch kruszymy ciasteczka pełnoziarniste. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Przekładamy ją do szprycy i wyciskamy masę do szklanek. od razu podajemy. Deser można udekorować połówką śliwki i listkiem mięty. Deser można podać na ciepło lub zimno. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy