Śliwki karmelizowane

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Śliwki karmelizowane z dodatkiem octu balsamicznego okazały się rewelacyjne, na imprezach robią furorę, wielokrotnie już sprawdziły się jako dodatek do różnego rodzaju mięs. Najczęściej przygotowuję je do pieczonego udźca z indyka i pulled pork. 

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 200 g śliwek
    2 łyżki cukru
    szczypta ostrej papryki
    1 łyżka miodu
    4 łyżki octu balsamicznego
    opcjonalnie 4 łyżki nalewki śliwkowej lub wiśniowej

Śliwki karmelizowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyłam, usunęłam pestki i pokroiłam na kawałki. Owoce włożyłam do miseczki, dodałam cukier, chili w proszku, odstawiłam na kilka minut. Wrzuciłam śliwki na patelnię i smażyłam przez 1 minutę. Wlałam alkohol i chwilę odparowałam. Śliwki przemieszałam, polałam miodem wymieszanym z octem balsamicznym, całość jeszcze chwilę podgrzewałam.

Komentarze

Podobne przepisy