Śledzie słodko-kwaśne

0 (0 ocen)

  • 8 godz. 20 min

Kolejna wariacja śledziowa...po prostu uwielbiamy

  • 8 godz. 20 min

Składniki:

  • 400 g filetów śledziowych
    500 ml mleka
    2 cebule
    100 ml oleju słonecznikowego
    1 mała puszka kukurydzy konserwowej
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 liście laurowe
    100 g świeżego ananasa
    5 ziaren ziela angielskiego
    2 ogórki kiszone
    4 łyżki syropu klonowego

Śledzie słodko-kwaśne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy w mleku przez godzinę, odsączamy, płuczemy w wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki.
    Cebule kroimy w piórka, szklimy na oliwie, dodajemy koncentrat pomidorowy, osączoną z zalewy kukurydzę, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojonego w kostkę ananasa i ogórki kiszone oraz syrop. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając. Marynatę studzimy, dodajemy pokrojone śledzie, mieszamy. Całość wstawiamy na 2 dni do lodówki, aż smaki się przegryzą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy