Śledzie po grecku

0 (0 ocen)

  • 50 min

Takie śledzie posmakują każdemu. U mnie goszczą praktycznie na każdej imprezie.

  • 50 min

Składniki:

  • 3 średnie marchewki
    3 średnie cebule
    3 łyżeczki przecieru pomidorowego
    1 garść rodzynek
    40 dag płatów śledziowych w occie
    olej
    pieprz

Śledzie po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nie obrane marchewki ugotuj na pół twardo. Wystudź, obierz i pokrój w dość drobne słupki. Cebule obierz, pokrój w ćwiartki lub ósemki. Podsmaż na oleju, podlej odrobiną wody, duś kilka minut. Dodaj przecier pomidorowy. Wymieszaj, dołóż rodzynki i ponownie podlej odrobiną wody. Całość duś kilka minut. Wystudź, dopraw pieprzem. Śledzie pokrój w 1 centymetrowe paseczki. Dodaj do wystudzonych warzyw. Wymieszaj . Odstaw na kilka godzin do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy