Skubaniec

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 15 min

Najlepiej smakuje z jabłkami, ale można użyć także innych owoców

  • 2 godz. 15 min

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki cukru
    1/2 kg mąki
    1 kostka margaryny
    5 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju
    1 kg jabłek
    1 łyżka kakao

Skubaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać miękką margarynę i lekko posiekać nożem. Następnie na środku zrobić dziurkę, wbić żółtka ( białka odłożyć do miski), wsypać 1/2 szklanki cukru, proszek do pieczenia i wlać olej. Zagnieść ciasto. Gotowe podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, a dwie pozostawić białe. Wstawić do zamrażarki na ok 1 godz. Na 10 min przed wyjęciem ciasta jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na wyłożoną papierem blachę zetrzeć na tarce kolejno ciasto białe, ciasto czarne, wyłożyć lekko odsączone z soku jabłka na to bezę ubitą z białek i 3/4 szklanki cukru, wierzch posypać druga częścią startego ciasta białego. Całość piec ok 1 godziny w temp. 180C

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy