Skrzydełka w marynacie z ajwaru

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Skrzydełka to najdelikatniejsza i najpyszniejsza część kurczaka.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 kg skrzydełek
    200 g pikantnego ajwaru
    1 łyżeczka soli
    4 łyżki oleju
    4 ząbki czosnku
    2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    2 łyżki likieru pomarańczowego

Skrzydełka w marynacie z ajwaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka dzielimy na trzy części, lotkę wyrzucamy. Myjemy a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.

    W osobnej misce mieszamy ajwar z solą, olejem, startym czosnkiem, świeżo zmieloną przyprawą do kurczaka oraz likierem. Dokładnie mieszamy i wrzucamy skrzydełka. Każde otaczamy marynatą i wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny, a najlepiej na całą noc.

    Zamarynowane mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy z termoobiegiem w 200 stopniach przez pięćdziesiąt minut.

Komentarze

Podobne przepisy