skórka pomarańczowa w cukrze

0 (0 ocen)

doskonały dodatek do ciast, deserów, kompotu.................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • pomarańcza 6 sztuk, woda 3/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżeczka, żelfix 2 łyżki

Skórka pomarańczowa w cukrze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. pomarańcze obrać, skórki włożyć do naczynia i zalać zimną wodą........

    moczyć skórki 2 dni i każdego dnia zmieniać wodę 4 razy - pozbywamy się spryskanych chemikalii ze skórki........

    z tak wymoczonych skórek szybko się usunie białe albedo, usuwamy ostrym nożem tak jak filetowanie np. ryby......

    do rondelka wsypać cukier, sok z cytryny, wodę, pokrojone w kosteczki skórki pomarańczowe i gotować na średnim ogniu z 5 minut mieszając.....

    wsypać żelfix 3:1 i z 2 minuty gotowac mieszając, włożyć do wyparzonego słoiczka i mocno zakręcić........

    przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu a po otwarciu w lodówce

Porady

podobnie można zrobić skórki cytrynowe...

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy