serowe racuszki

0 (0 ocen)

doskonale na śniadanie

Składniki:

  • 150 g serka waniliowego homogenizowanego,
    ok. ¾ szkl. mąki pszennej,
    2 jajka,
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
    1 op. cukru waniliowego,

    Przełożenie:
    150 g gęstego serka,
    marmolada,
    owoce,
    masło do smażenia

Serowe racuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Jajka mieszamy z serkiem za pomocą trzepaczki, dodajemy mąkę oraz resztę składników, gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy więcej mąki. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki masła. Na rozgrzaną patelnię kładziemy po łyżce ciasta, smażymy na złoto z obu stron, następnie osączamy na ręczniku papierowym.
    Środek racuszka smarujemy marmoladą, a dookoła wyciskamy szprycą porcję serka, układamy następny racuszek, i postępujemy ponownie. Na wierzchu układamy owoce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy