Serowe knedle ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Te szbkie w wykonaniu i smaczne knedle są obowiązkowym elementem jesieni

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g twarogu półtłustego
    1 jajko
    30 g cukru
    cukier waniliowy
    125 g bułki tartej
    20 g masła
    250 g śliwek
    cynamon

Serowe knedle ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszam twaróg z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Dodaję bułkę tartą i masło. Odstawiam ciasto na 30 min do lodówki.
    W między czasie przygotowuję śliwki - myję, osuszam, pozbywam się pestek.
    Ze schłodzonego ciasta formuję kulki, spłaszczam i szczelnie otulam ciastem śliwki.
    knedlę gotuje na małym ogniu w lekko osolonej wodzie, gdy wypłyną delikatnie wyjmuję je z wody.
    Podaję od razu.

Porady

Najlepszym dodatkiem do knedli jest okrasa z masła, bułki tartej/ulubionych orzechów posypana cynamonem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy