Ciasto:
1,5 szkl. mąki
pół margaryny
2 łyżki cukru
3 żółtka
1,5 łyżeczki proszku
1 łyżka kakao
Masa serowa:
0,5 kg sera
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
torebka budyniu śmietankowego
pół kostki masła
pół puszki brzoskwiń
Masa makowa:
pół szklanki cukru pudru
pół szklanki maku
3 białka
łyżka mąki ziemniaczanej
5 dag wiórek kokosowych
Sernik z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze składników wyrobić ciasto. 1/3 zamrozić, resztę ochładzać 30 min. następnie ochłodzone ciasto rozwałkować na blasze lub zetrzeć na tarce. Na nim ułożyć plasterki brzoskwiń. Masa serowa: stopione masło wlać do sera, dodać resztę składników masy i zmiksować na gładką masę. Rozsmarować na brzoskwiniach. Masa makowa: Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać pozostałe składniki. Rozsmarować na serze. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce bezpośrednio na masę makową. Piec 60-70 min w temperaturze 180 stopni.
Komentarze