Sernik z makiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto zrobiło furorę wśród znajomych.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1,5 szkl. mąki
    pół margaryny
    2 łyżki cukru
    3 żółtka
    1,5 łyżeczki proszku
    1 łyżka kakao
    Masa serowa:
    0,5 kg sera
    pół szklanki cukru pudru
    1 jajko
    torebka budyniu śmietankowego
    pół kostki masła
    pół puszki brzoskwiń
    Masa makowa:
    pół szklanki cukru pudru
    pół szklanki maku
    3 białka
    łyżka mąki ziemniaczanej
    5 dag wiórek kokosowych

Sernik z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników wyrobić ciasto. 1/3 zamrozić, resztę ochładzać 30 min. następnie ochłodzone ciasto rozwałkować na blasze lub zetrzeć na tarce. Na nim ułożyć plasterki brzoskwiń. Masa serowa: stopione masło wlać do sera, dodać resztę składników masy i zmiksować na gładką masę. Rozsmarować na brzoskwiniach. Masa makowa: Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać pozostałe składniki. Rozsmarować na serze. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce bezpośrednio na masę makową. Piec 60-70 min w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy