Sernik z czerwoną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Polecam sernik z czerwoną porzeczką.

  • 3 godz.

Składniki:



  • Ciasto:
    30 dkg mąki
    10 dkg cukru pudru
    1 jajko
    17,5 dkg masła
    masa:
    1 kg sera
    2 budynie waniliowe
    4 jajka
    2 cukry waniliowe
    sok z 1 cytryny
    skórka z 1 cytryny
    12,5 dkg masła
    100 g śmietany 30%
    25 dkg porzeczek czerwonych
    Dodatkowo do dekoracji
    cukier puder
    czerwona porzeczka

Sernik z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-20nfqr2 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder , jajko, i pokrojone w kostkę masło. Składniki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na około 30 cm średnicy. Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm, posmarować tłuszczem, wyłożyć papierem a następnie ciastem. Zrobić z ciasta krawędź na około 5 cm.
  • image-0gllb4b 2. Ser przekręcić przez maszynkę.
  • image-0r1i2vi 3. Masło utrzeć z cukrem pudrem , cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać sok z cytryny, startą skórkę z cytryny, ucierać. Następnie dodawać kolejno, jajka, ser, budyń ciągle ucierać.
  • image-1ynlinp 4. Śmietanę ubić na puszysto.
  • image-1xsqy97 5. Ubitą śmietanę dodać do masy, wymieszać.
  • image-138dxgk 6. Na cieście rozsmarować połowę masy, posypać porzeczkami
  • image-0p314i0 7. Porzeczki przykryć drugą połową masy.Sernik wstawić do piekarnika na 70 min. Piec w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem i udekorować porzeczkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy