Sernik z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder , jajko, i pokrojone w kostkę masło. Składniki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na około 30 cm średnicy. Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm, posmarować tłuszczem, wyłożyć papierem a następnie ciastem. Zrobić z ciasta krawędź na około 5 cm.
2.Ser przekręcić przez maszynkę.
3.Masło utrzeć z cukrem pudrem , cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać sok z cytryny, startą skórkę z cytryny, ucierać. Następnie dodawać kolejno, jajka, ser, budyń ciągle ucierać.
7.Porzeczki przykryć drugą połową masy.Sernik wstawić do piekarnika na 70 min. Piec w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem i udekorować porzeczkami.
Komentarze