4 jajka ( rozmiar M )
500 g serka twarogowego waniliowego w wiaderku
300 g jogurtu naturalnego gęstego
1 budyń waniliowy ( 40 g )
1/2 szk cukru
herbatniki typu petitiki
cukier puder do posypania
350 g czereśni + kilka do dekoracji
Sernik z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem lub margaryną. Czereśnie umyć, wydrylować i oprószyć mąką. Jajka wybić do miski, dodać cukier i ubić aż się cukier rozpuści. Następnie dodać ser, budyń i jogurt i dokładnie wymieszać masę. Gotową masę wylać na ciastka a potem rozłożyć czereśnie. Do blachy z wyposażenia kuchenki wstawić inną a w nią wstawić tortownicę z masą sernikową.
2.Do blachy z piekarnika wlać wodę ( sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej ). Wszystko wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut a potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec dalsze 30 minut. Gdy sernik się upiecze wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki i sernik zostawić do wystudzenia. Zimny sernik wyjąć z formy na talerz i wstawić do lodówki na kilka godzin. Sernik przed krojeniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować odłożonymi czereśniami.
Komentarze