Sernik z cynamonową kruszonką

0 (0 ocen)

Ciekawa wersja sernika

Składniki:

  • Kruszonka: 2,5 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, 3/4 kostki margaryny, 2 łyżeczki cynamonu, 2 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa: 1 kg sera, 8 żółtek, 1,5 szkl. cukru, 15 dag masla, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, cuier waniliowy

    Ponadto: 5 jabłek, sok z połowy cytryny

Sernik z cynamonową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić i wystudzić. Następnie wszystkie składniki potrzebne do kruszonki dokładnie zagnieść. Odstawić na chwilę do lodówki.
    Ser przekręcić przez maszynkę 2 razy. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać do sera. Masło rozpuścić i ciepłe połączyć z masą. Dodać mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy. Wszystko dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Na koniec przesiać przez sitko proszek do pieczenia.
    3/4 kruszonki wyłożyć na blachę. Wylać masę serową. Jablka zetrzeć na tarce i wymieszać z sokiem z cytryny. Delikatnie odcisnąć nadmiar soku i wyłożyć je na sernik. Posypać pozostałą kruszonką. Piec w 180 st. 50 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy