Sernik wielkanocny

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Doskonały na świąteczny stół wielkanocny.

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - biały ser: 1 kilogram
    - mąka ziemniaczana: 3 łyżki
    - bakalie: 2 łyżki
    - rodzynki: 2 łyżki
    - masło: 12 dekagramów
    - jajka: 10 sztuk
    - olejek rumowy: 2 łyżeczki
    - polewa czekoladowa opakowanie: 1 sztuka
    - kolorowa posypka: 2 łyżki

Sernik wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik wielkanocny 2 1. Z żółtek i cukru przygotuj kogiel mogiel, masło rozpuść w małym garnuszku, przestudz. Twaróg zmiksuj po czym dodaj do niego żółtka z cukrem, wlej masło, wsyp mąkę ziemniaczaną, dodaj kilka kropel olejku rumowego, delikatnie wymieszaj ze sztywną pianą z białek, dodaj bakalie i rodzynki, zamieszaj, a następnie wyłóż na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Włóż do gorącego piekarnika na 50 minut w temperaturze 180 C.
  • Sernim wielkanocny 3 2. Ostudzony sernik wysmaruj polewą czekoladową i posyp kolorową posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy