sernik wiedeński

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto jest przepyszne. Cała moja rodzina je uwielbia

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Masa serowa:
    1,5 kg sera białego
    10 jaj
    kostka masła roślinnego
    1 budyń waniliowy
    1,5 szklanki cukru pudru
    rodzynki
    skórka pomarańczowa

    Ciasto kruche:
    1,5 szklanki mąki
    0,5 kostki margaryny
    2 łyżki cukru
    3 żółtka
    1 łyżka proszku do pieczenia

Sernik wiedeński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa:
    Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Następnie obtoczyć w mące.
  • 2. Ser biały zmielić przez maszynkę.
  • 3. Żółtka i białka oddzielić. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać do zmielonego sera. Dodać masło, budyń waniliowy, proszek do pieczenia, rodzynki i skórkę pomarańczową.
  • 4. Białka ubić na sztywną pianę. dodać do masy serowej.
  • 5. Ciasto kruche:
    Z podanych składników wyrobić ciasto. Rozwałkować. Wyłożyć na blachę.
  • 6. Do blachy wyłożonej ciastem wykładać masę serową. Piec 60 min w temp. 170 st. C

Porady

Na samym początku lepiej wyrobić ciasto, dopiero później robić masę serową.

Komentarze

Podobne przepisy