Sernik na cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części, zawinąć w folię i zamrozić.
2.Do zmielonego twarogu dodać cukier, 3 jaja i ucierając dodawać po żółtku. Masło roztopić, przestudzić, dolewać porcjami do masy. Dodać aromat, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą twarogową.
3.Blachę (23x40cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć jedną kulę ciasta, równo rozłożyć. Na to wylać masę twarogową i przykryć warstwą wiórków startych z drugiej porcji ciasta. Piec w 180 stopniach ponad godzinę. Zostawić do wystygnięcia.
Porady
Ciasto do sernika można przygotować dzień wcześniej.
Komentarze