Serniczki na spodzie kakaowym

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sernik w wersji a' la muffinek prezentuje się uroczo i różni się od innych. Spód przygotowany jest na miodzie.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka bezglutenowa lub pszenna: 50 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - soda: 1 szczypta
    - kakao: 2 łyżeczki
    - masło: 50 gramów
    - miód: 3 łyżki
    - ser: 500 gramów
    - mąka bezglutenowa lub pszenna: 2 łyżki
    - cukier: 4 łyżki
    - białko: 1 sztuka

Serniczki na spodzie kakaowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni C. Formę do 12 muffin wyłóż małymi papierowymi, natłuszczonymi foremkami.

    Masło utrzyj z miodem. Dodaj jajko, a następnie mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Masę wyłóż po równo do każdej z papilotek.

    Ser utrzyj z cukrem i mąką. Dodaj białko. Masę serową wyłóż na kakaową. Piecz około 30 min. Następnie wystudź i posyp kakao.

    Smacznego!

    Jeżeli nie masz formy na 12 muffin upiecz w tej na 6. Wtedy masę serową przygotuj dwa razy. Do każdej porcji osobno. Masa kakaowa może poczekać.

    Serniczki można też przygotować bez formy, jednak wtedy będą dość niekształtne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy