Serniczek ajerkoniakowy

0 (0 ocen)

Delikatny serniczek dla dorosłych, w sam raz do popołudniowej kawy. Jego przygotowanie zajmuje kilkanaście minut.

Składniki:


  • opakowanie okrągłych biszkoptów

    Masa serowa:
    1 kg serka waniliowego z wiadereczka
    3 płaskie łyżki żelatyny
    2/3 szkl mleka
    1/2 szkl ajerkoniaku
    2 łyżki cukru pudru

    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    łyżeczka cukru

    1/3 tabl. mlecznej czekolady

Serniczek ajerkoniakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę wsypać do zimnego mleka, wymieszać i zostawić na chwilę aby spęczniała. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż do rozpuszczenia. Lekko przestudzić. Kawę zalać szklanką gorącej wody, posłodzić i ostudzić. Do misy miksera przełożyć serek waniliowy, ajerkoniak, cukier puder i zmiksować na gładką masę. Cały czas ucierając dolewać żelatynę. Tortownicę (21 cm) wyłożyć folią. Biszkopty namaczać w zimnej kawie i układać na dnie tortownicy. Zalać 1/2 masy serowej. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i wylać resztę sera. Wyrównać powierzchnię i posypać wiórkami czekolady mlecznej. Odstawić na kilka godzin do schłodzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy