Sernik ajerkoniakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, a następnie porcjami przesianą mąkę. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180°C i piec ok. 15 minut (do suchego patyczka).
Masa serowa:
Żółtka oddzielić od białek. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Twaróg zmielić. Do zmielonego sera dodać żółtka oraz wlać ajerkoniak połączyć składniki. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie połączyć z masą serową. Wyłożyć na biszkopt i ponownie wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut (grzałka góra- dół). Po tym czasie piekarnik skręcić na 130°C i piec jeszcze ok. 80 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
Ostudzony polać polewą czekoladową i wstawić do lodówki. Przed podaniem dodatkowo można polać czarną porzeczką w żelu.
Komentarze