Sernik ajerkoniakowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wilgotny sernik na biszkoptowym spodzie, a jego smak dodatkowo podkręca dodany ajerkoniak.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 kopiaste łyżki mąki tortowej
    4 łyżki cukru


    Masa serowa
    1 kg twarogu półtłustego
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    200 ml ajerkoniaku

    Dekoracja:
    polewa czekoladowa biała
    czarna porzeczka w żelu

    Składniki podstawowe:
    9 jajek
    4 kopiaste łyżki mąki tortowej
    1 kg twarogu półtłustego

    Składniki robocze:
    1 szklanka + 4 łyżki cukru

    Składnik dodatkowy:
    200 ml ajerkoniaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Jajko

Sernik ajerkoniakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, a następnie porcjami przesianą mąkę. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180°C i piec ok. 15 minut (do suchego patyczka).

    Masa serowa:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Twaróg zmielić. Do zmielonego sera dodać żółtka oraz wlać ajerkoniak połączyć składniki. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie połączyć z masą serową. Wyłożyć na biszkopt i ponownie wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut (grzałka góra- dół). Po tym czasie piekarnik skręcić na 130°C i piec jeszcze ok. 80 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.
    Ostudzony polać polewą czekoladową i wstawić do lodówki. Przed podaniem dodatkowo można polać czarną porzeczką w żelu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak Jajka Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować