Serek jogurtowy a'la awanturka

0 (0 ocen)

  • 12 min

Taka wariacja tradycyjnej pasty z twarogu i makreli, powstała przy okazji robienia twarożków smakowych z jogurtów :)

  • 12 min

Składniki:

  • Jogurt typu greckiego - 1 szt. (400ml)
    Ogórek kiszony - 1 dosyć spory
    Cebulka czerwona - 1 szt.
    Sardynki w oleju - 1 puszka 200gr.
    Zielona pietruszka - 3 łyżki siekanej
    Koperek - 3 łyżki siekany
    sól, pieprz do smaku

Serek jogurtowy a'la awanturka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1rln9fj 1. Cebulkę i ogórka kroimy w kosteczkę, sardynki wyciągamy z oleju i rozgniatamy widelcem.
  • image-0u637w6 2. Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki łącznie z koperkiem i pietruszką, zalewamy jogurtem, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy.
  • image-1wvpjag 3. Całą powstała masę wylewamy na gazę, dokładnie zakręcamy u góry, wkładamy do siteczka na jakimś talerzyku (będzie nam się tam zbierała serwatka) i wstawiamy na ok 12 ha do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy z gazy i można jeść pyszny serek a'la awanturkę. smacznego :)

Porady

Do przepisu można użyć każdej dowolnej ryby w oleju, wedle upodobań i smaków.

Komentarze

Podobne przepisy