Schabowy pana prezesa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kotlet schabowy ze smakowitymi dodatkami nasyci każdego głodomora :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • -3 plastry schabu bez kości
    -jajo
    -pół szklanki mąki
    -mała cebulka
    -100g pieczarek
    -papryka konserwowa
    -mały kawałek żółtego sera
    -olej
    -przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka

Schabowy pana prezesa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab płuczemy, oczyszczamy i cienko rozbijamy, następnie oprószamy przyprawami i pozostawiamy w lodówce na około godzinę.
  • 2. Cebulkę i pieczarki kroimy w małą kostkę, następnie dusimy do miękkości na patelni z odrobiną oleju, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Niewielką ilość papryki konserwowej oraz żółtego sera kroimy w cienkie paseczki.
  • 4. Mięso wyjmujemy z lodówki, następnie namaczamy je w mące, rozkłóconym jajku, potem znowu w mące i smażymy na oleju, aż nabierze złotego koloru.
  • 5. Na gotowe kotlety nakładamy usmażone pieczarki z cebulą, następnie paseczki papryki konserwowej, na końcu posypujemy żółtym serem i zapiekamy w temperaturze 160 stopni przez około 7-8 minut – do momentu roztopienia sera.
  • 6. Kotlety wyśmienicie komponują się z młodymi ziemniaczkami i surówką.

Komentarze

Podobne przepisy