Schab z morelami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krok 1
Schab należy dokładnie umyć, osuszyć. Ostrym nożem naciąć go wzdłuż na głębokość około 1-1,5 cm w trzech rzędach. Następnie wycięcia wypełnić śliwkami i morelami, na środku umieszczamy rząd moreli, po bokach śliwki, lekko dociskamy. Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy miód, przyprawy, Ramę Smaż jak szef kuchni. Smarujemy schab marynatą, głównie na jej górnej części.
Schab z morelami i śliwkami
Krok 2
Zawijamy całość dość mocno i w małych odstępach sznurkiem lub ewentualnie nitką, tak aby podczas pieczenia zachowała taki sam kształt, a żeby się nie rozlazła na boki :) Zawijamy w sreberko, wkładamy do keksówki lub naczynia żaroodpornego. Piec przez ok. 60 minut w temp. 190 stopni. Upieczony schab podawać z ugotowaną kaszą. Smacznego!
Komentarze