Schab z kapustą i sosem musztardowym

0 (0 ocen)

  • Średni

Kruchy schab z domowa kapusta kiszoną.

  • Średni

Składniki:

  • - schab z kością: 1 kilogram
    - kapusta kiszona (u mnie domowa): 1 kilogram
    - cebula: 2 sztuki
    - boczek surowy: 75 gramów
    - rosół z kurczaka: 600 mililitrów
    - śmietany 18%: 150 mililitrów
    - musztarda francuska: 1 łyżka
    - pieprz świeżo mielony: 1 łyżeczka
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - kminek: 0.5 łyżeczki

Schab z kapustą i sosem musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 200st. Patelnie rozgrzewamy mocno i wkładamy mięso najpierw skora na dół i obsmażamy, potem kazdą ze stron. Przkładamy na blache do pieczenia, obsypujemy sola i pieprzem i pieczemy w piekarniku 30 minut.
  • 2. Kapuste opłukujmy, odcedzamy, kroimy. Boczek kroimy w kostke i obsmażamy na patelni az pusci sie tłuszcz. Dodajmy pokrojone w kostke cebule, szklim, dodajmy kapuste kiszona, podlewamy 500ml rosołu, dodajmy kminek, lisc, pieprz świezo zmielony i gotujemy kapuste ok 15 minut az odparuje płyn.
  • Schab z kapustą i sosem musztardowym 3. Wyjmujemy blache z miesem i obkładamy go kapusta i pieczemy wszystko razem w piekarniku jeszcze 30 minut w temperaturze 180st. Co jakis czas obracamy mięso i mieszamy kapuste.
  • 4. Dodajemy śmietane, mieszamy, dodajemy musztarde. Doprawiamy pieprzem do smaku.
  • Schab z kapustą i sosem musztardowym 5. Mieso upieczone kroimy na plastry. Na talerz kładziemy kapuste, na to plaster schabu i polewamy sosem. Na zimno taki schab z sosem jest jeszcze lepszy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy