Schab z kapustą i sosem musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 200st. Patelnie rozgrzewamy mocno i wkładamy mięso najpierw skora na dół i obsmażamy, potem kazdą ze stron. Przkładamy na blache do pieczenia, obsypujemy sola i pieprzem i pieczemy w piekarniku 30 minut.
2.Kapuste opłukujmy, odcedzamy, kroimy. Boczek kroimy w kostke i obsmażamy na patelni az pusci sie tłuszcz. Dodajmy pokrojone w kostke cebule, szklim, dodajmy kapuste kiszona, podlewamy 500ml rosołu, dodajmy kminek, lisc, pieprz świezo zmielony i gotujemy kapuste ok 15 minut az odparuje płyn.
3.Wyjmujemy blache z miesem i obkładamy go kapusta i pieczemy wszystko razem w piekarniku jeszcze 30 minut w temperaturze 180st. Co jakis czas obracamy mięso i mieszamy kapuste.
4.Dodajemy śmietane, mieszamy, dodajemy musztarde. Doprawiamy pieprzem do smaku.
5.Mieso upieczone kroimy na plastry. Na talerz kładziemy kapuste, na to plaster schabu i polewamy sosem. Na zimno taki schab z sosem jest jeszcze lepszy.
Komentarze