Schab marynowany w soku z pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Idealny na ciepło jako danie obiadowe, czy też jako przystawka na zimno. Stały gość na Naszym świątecznym bożonarodzeniowym stole.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • ok. 1,5 kg schabu bez kości
    4 pomarańcze
    Słodka papryka
    Sól
    Kucharek
    Pieprz
    4 listki laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    3 ząbki czosnku

    Folia do pieczenia

Schab marynowany w soku z pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab opłukać i włożyć do brytfanki. Natrzeć solą, pieprzem, kucharkiem i papryką. Czosnek pokroić w słupki
  • 2. Schab nakłuć widelcem z każdej strony i w co niektóre dziurki wcisnąć po słupku czosnku
  • 3. Wycisnąć sok z pomarańczy i zalać mięso. Dodać listki laurowe i angielskie ziele
  • 4. Przykryć i odstawić do lodówki na 2 dni
  • 5. Zamarynowane mięso jeszcze raz ponakłuwać
  • 6. Zawinąć w folię do pieczenia i wstawić do piekarnika na 1,5h nagrzanego do 180°C. Po upłynięciu tego czasu wyłączyć piekarnik i jeszcze na chwilę zostawić w nim mięso. Odwinięte z foli możemy podawać

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy