Sałatka ziemniaczana z łososiem na liściach szpinaku

0 (0 ocen)

  • 15 min

Prosta, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna sałatka ziemniaczana z łososiem na liściach szpinaku.

  • 15 min

Składniki:

  • 30 dag gotowanych ziemniaków
    15 dag młodych listków szpinaku
    1/2 dużego awokado
    10 dag wędzonego łososia
    1/2 chili
    sok z 1/2 limonki
    sól czarna cypryjskąa
    pieprz
    olej rzepakowy
    ocet winny

Sałatka ziemniaczana z łososiem na liściach szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście szpinaku dokładnie płuczemy, osuszamy. Układamy koliście na dosyć dużym półmisku. Skrapiamy olejem i octem winnym. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

  • 2. Awokado obieramy, wraz z ziemniakami kroimy w niedużą kostkę. Awokado skrapiamy sokiem z limonki. Chili pozbawiamy nasionek, bardzo drobno siekamy. Mieszamy ziemniaki z awokado, dodajemy 2-3 łyżki oleju, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Do sałatki ziemniaczanej możemy również dodać do smaku około 1/2 drobno posiekanej cebuli.
  • 3. Sałatkę nakładamy na liście szpinaku. Plastry łososia zwijamy w ruloniki i układamy na sałatce.
    Podajemy do jedzenia od razu po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy