Tradycyjna sałatka ziemniaczana z przepisu mojej babci. Prosta w przygotowaniu, idealnie nada się jako dodatek na urodzinach czy innych imprezach do mięs, kiełbasek itp. Ja jadłam ostatnio z pieczonymi udkami z kurczaka :-) Pyszności.
60 min
Składniki:
1 kg ziemniaków
6 jajek
1 duży słoik ogórków w zalewie octowej
1 średni korzeń pietruszki
1 mały korzeń selera
1 puszka kukurydzy
4 średnie marchewki
do smaku: sól, pieprz, musztarda, majonez
Sałatka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować bez obierania, zostawić do ochłodzenia. Jajka ugotować na twardo. Korzeń selera, pietruszki i marchewki obrać i ugotować (wywar można wykorzystać do zupy).
Schłodzone ziemniaki obrać, tak samo jajka. Wszystkie składniki pokroić w kostkę (od Was samych zależy, czy wolicie większą, czy też mniejszą) i wrzucić do miski. Dodać majonez (tak żeby sałatka nie była za sucha), około 4 łyżeczki musztardy (u mnie chrzanowa), doprawić solą i pieprzem.
Komentarze