Sałatka ziemniaczana

0 (0 ocen)

To bardzo prosta sałatka ale z pewnością przez większość lubiana. Najczęściej podaję ją do schabowego i wtedy mam ekspresowy ale pyszny obiadek.

Składniki:


  • około 0,5 kg małych ziemniaków
    3-4 ogórki konserwowe
    4 łyżki groszku konserwowego
    2 łyżki pokrojonego szczypiorku
    2 łyżki śmietany 18%
    2-3 łyżki majonezu
    Do smaku
    sól
    pieprz czarny
    szczypta cukru
    1-2 łyżki wody z ogórków konserwowych (można pominąć)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki razem z skórką dokładnie umyć i w osolonej wodzie ugotować al dente. Z zimnych ziemniaków obrać skórkę i pokroić w półplasterki. Do ziemniaków dodać pokrojone w półplasterki ogórki, odsączony z zalewy groszek i pokrojony szczypiorek. Majonez, śmietaną i wodę z ogórków wymieszać, wlać do sałatki i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotową sałatkę przykryć folią i włożyć do lodówki by smaki się przegryzły. Po wyjęciu można ponownie doprawić do smaku i jeśli jest zbyt sucha (ziemniaki wchłoną majonez) dodać majonezu i śmietany. Udekorować zielonym groszkiem i natką pietruszki.
    Nie mieszamy zbyt gwałtownie, żeby ziemniaki się za bardzo nie rozpadły i zachowały swój kształt.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Sałata Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować