Sałatka z łososiem, botwinką i czoskową bułeczką

0 (0 ocen)

Łosoś jest pyszny, łatwy w przygotowaniu i zawiera cenne kwasy tłuszczowe. Sałatkę skomponuj wg własnego uznania jeśli chodzi o proporcje, dobierz je tak jak lubisz. Do sałatki użyłam sosu musztardowo - koperkowego z kawą, na który przepis znajdziesz na moim profilu.

Składniki:

  • 100 gram łososia
    kilka liści sałaty masłowej
    garść kiełków rzodkiewki
    kilka plasterków czerwonej cebuli
    kilka lisci botwinki
    kilka plasterków świeżego ogórka
    kilka zielonych oliwek
    2 kajzerki podzielone na kawałki
    ząbek czosnku
    kilka listków bazylii
    łyżeczka masła
    sos musztardowo - koperkowy z kawą (ok.4 łyżek)

Sałatka z łososiem, botwinką i czoskową bułeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na talerzu układamy sałatę a na niej pokrojonego w plastry ogórka, pokrojone w plasterki oliwki, kiełki, listki botwinki i plasterki cebuli. Kolejno układamy w rozetkę łososia. Kolejno polewamy sosem, najlepiej ok.10 minut przed podaniem.
  • 2. Kajzerkę dzielimy na 5 części. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku i podpiekamy bułeczkę na rumiano, na koniec posypujemy porwanymi listkami bazylii. Układamy na talerzu z sałatką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy