Przepyszne i sycące danie. Jest idealna na ciepło i na zimno. Proporcje nadzienia są dowolne, rybę można zastąpić kurczakiem. Sprawdzi się na imprezową przystawkę.
Składniki:
125 gram mąki
50 gram masła
łyżka masła
żółtko
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
sok z cytryny
paczka szpinaku liściaste (450 gram)
150 gram sera Rokpol
100 ml kremówki
ząbek czosnku
200 gram pieczonego lub wędzonego łososia
cukinia
kilka pomidorów koktajlowych
Tarta z łososiem i szpinakiem na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, odrobiny soli, żółtka i masła szybko zagniatamy ciasto i mrozimy. Szpinak smażymy na maśle z czosnkiem I gałką muszkatołową. Po 10 minutach dodajemy kremowkę. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i blanszujemy w osolonej wodzie.
2.Ciasto trzemy na tarce i dociskamy do ścianek formy do tarty. Pieczy 15 minut w 170 stopniach. Wykładamy na tartę szpinak, cukinię i łososia. Posypujemy serem, wykładamy pokrojone pomidorki. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach.
Komentarze