Tarta z łososiem i szpinakiem na kruchym spodzie

0 (0 ocen)

Przepyszne i sycące danie. Jest idealna na ciepło i na zimno. Proporcje nadzienia są dowolne, rybę można zastąpić kurczakiem. Sprawdzi się na imprezową przystawkę.

Składniki:

  • 125 gram mąki
    50 gram masła
    łyżka masła
    żółtko
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    sok z cytryny
    paczka szpinaku liściaste (450 gram)
    150 gram sera Rokpol
    100 ml kremówki
    ząbek czosnku
    200 gram pieczonego lub wędzonego łososia
    cukinia
    kilka pomidorów koktajlowych

Tarta z łososiem i szpinakiem na kruchym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, odrobiny soli, żółtka i masła szybko zagniatamy ciasto i mrozimy. Szpinak smażymy na maśle z czosnkiem I gałką muszkatołową. Po 10 minutach dodajemy kremowkę. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i blanszujemy w osolonej wodzie.
  • 2. Ciasto trzemy na tarce i dociskamy do ścianek formy do tarty. Pieczy 15 minut w 170 stopniach. Wykładamy na tartę szpinak, cukinię i łososia. Posypujemy serem, wykładamy pokrojone pomidorki. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach.

Porady

Do tarty pasuje czosnkowy, jogurtowym sos.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy