Sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem i młodym jęczmieniem.

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszna i bardzo zdrowa sałatka. Do tego bardzo pożywna i szybka w wykonaniu. Może być na przekąskę, ale również i na obiad. Z przepisu wychodzi 2 spore porcje.

  • 30 min

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
    1 duża marchewka
    2 jajka
    sól do smaku
    biały pieprz mielony do smaku
    suszony koperek według uznania
    2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
    1 płaska łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia
    2 łyżki oleju rzepakowego

Sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem i młodym jęczmieniem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osączamy na gęstym sicie, Następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu. Ugotowaną kaszę studzimy.
  • 2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, następnie kroimy w kostkę.
  • 3. Marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • 4. Wszystkie składniki sałatki dokładnie ze sobą mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Podajemy i smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy