Pyszna i bardzo zdrowa sałatka. Do tego bardzo pożywna i szybka w wykonaniu. Może być na przekąskę, ale również i na obiad. Z przepisu wychodzi 2 spore porcje.
30 min
Składniki:
pół szklanki kaszy jaglanej
1 duża marchewka
2 jajka
sól do smaku
biały pieprz mielony do smaku
suszony koperek według uznania
2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 płaska łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia
2 łyżki oleju rzepakowego
Sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem i młodym jęczmieniem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osączamy na gęstym sicie, Następnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości i wchłonięcia całego płynu. Ugotowaną kaszę studzimy.
2.Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, następnie kroimy w kostkę.
3.Marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4.Wszystkie składniki sałatki dokładnie ze sobą mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Podajemy i smacznego.
Komentarze