Sałatka z czerwonego ryżu

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na super sałatkę z czerwonego ryżu.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl czerwonego ryżu
    0,5 l bulionu drobiowego
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185 g)
    1 mała puszka kukurydzy (212g)
    1 zielony świeży ogórek ( średni)
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka suszonych pomidorów krojonych
    sól, pieprz

Sałatka z czerwonego ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego się wywaru wsypujemy czerwony ryż i gotujemy go na mały ogniu przez ok. 20 minut-do miękkości. Ugotowany ryż studzimy. Tuńczyka i kukurydzę odcedzamy z płynu, rybę rozdrabniamy. Ogórek myjemy i kroimy w niewielką kostkę wraz ze skórką. Do zimnego ryżu dodajemy tuńczyka, kukurydzę i ogórka, mieszamy razem. Dodajemy majonez, jogurt i suszone pomidory. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na chwilę aż smaki się przegryzą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy