Sałatka z quinoa i czerwonego ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Quinoa dokładnie płuczemy i odstawiamy na sicie aby odciekła. Do rondla wlewamy 400ml osolonej wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy quinoa, zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy przez 18 minut mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną quinoa przesypujemy na talerz i odstawiamy do ostygnięcia.
W garnku doprowadzamy do wrzenia 1 litr lekko osolonej wody. Wsypujemy ryż, gotujemy pod przykryciem 20 minut. Ugotowany ryż odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
2.Morele, cebulę i dymkę drobno siekamy. Orzechy lekko prażymy na suchej patelnia, a rukolę rwiemy na kawałki.
3.Wystudzoną quiona mieszamy z ryżem, dodajemy cebulę, dymkę, morele, orzechy i rukolę. Ze zmiażdżonego czosnku, oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotowujemy sos. Sałatkę doprawiamy sosem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po godzinie i kolejnym dokładnym mieszaniu sałatka jest gotowa do podania.
Komentarze