Sałatka z quinoa i czerwonego ryżu

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zdrowa sałatka z quinoa i czerwonego ryżu w jesiennych barwach

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - quinoa: 175 gramów
    - czerwony ryż: 90 gramów
    - żółta cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - cebulka dymka: 1 pęczek
    - łuskane orzechy pistacjowe: 50 gramów
    - suszone morele: 50 gramów
    - rukola: 0.5 pęczka
    - oliwa: 60 mililitrów
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - sól: 1 łyżeczka
    - czarny pieprz: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z quinoa i czerwonego ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Quinoa dokładnie płuczemy i odstawiamy na sicie aby odciekła. Do rondla wlewamy 400ml osolonej wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy quinoa, zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy przez 18 minut mieszając od czasu do czasu. Ugotowaną quinoa przesypujemy na talerz i odstawiamy do ostygnięcia.
    W garnku doprowadzamy do wrzenia 1 litr lekko osolonej wody. Wsypujemy ryż, gotujemy pod przykryciem 20 minut. Ugotowany ryż odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Morele, cebulę i dymkę drobno siekamy. Orzechy lekko prażymy na suchej patelnia, a rukolę rwiemy na kawałki.
  • 3. Wystudzoną quiona mieszamy z ryżem, dodajemy cebulę, dymkę, morele, orzechy i rukolę. Ze zmiażdżonego czosnku, oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu przygotowujemy sos. Sałatkę doprawiamy sosem, dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po godzinie i kolejnym dokładnym mieszaniu sałatka jest gotowa do podania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować