Często do obiadu gotuję większą ilość ryżu, aby później połączyć go z mlekiem i mieć pyszny posiłek - czasami na słodko lub w wersji wytrawnej.
35 min
Składniki:
(2-3 porcje)
100g ryżu
1 szczypta soli
500 ml mleka 1,5% (lub wg gustu)
Dodatkowo:
syrop z agawy (wg smaku)
żurawina liofilizowana
Opcjonalnie:
ulubione owoce lub orzechy (u mnie borówki i płatki migdałowe)
Ryż z mlekiem i żurawiną liofilizowaną (plus dodatki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonej wodzie.
(Smaczniejszy jest lekko rozgotowany.)
Mleko podgrzać i wymieszać z ryżem.
Całość dosłodzić syropem z agawy i przelać do miseczek.
Każdą porcję posypać żurawiną i ulubionymi dodatkami.
Komentarze