Ryż z mlekiem i żurawiną liofilizowaną (plus dodatki)

0 (0 ocen)

  • 35 min

Często do obiadu gotuję większą ilość ryżu, aby później połączyć go z mlekiem i mieć pyszny posiłek - czasami na słodko lub w wersji wytrawnej.

  • 35 min

Składniki:

  • (2-3 porcje)
    100g ryżu
    1 szczypta soli
    500 ml mleka 1,5% (lub wg gustu)
    Dodatkowo:
    syrop z agawy (wg smaku)
    żurawina liofilizowana
    Opcjonalnie:
    ulubione owoce lub orzechy (u mnie borówki i płatki migdałowe)

Ryż z mlekiem i żurawiną liofilizowaną (plus dodatki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie.
    (Smaczniejszy jest lekko rozgotowany.)
    Mleko podgrzać i wymieszać z ryżem.
    Całość dosłodzić syropem z agawy i przelać do miseczek.
    Każdą porcję posypać żurawiną i ulubionymi dodatkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy