Ryż z bakaliami i kurczakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam w domu trzech mężczyzn: męża i synów – 19 i 17 lat. Lubią dobrze zjeść, więc staram się,by zawsze było coś smacznego. Młodszy syn chętnie mi pomaga.

Składniki:

  • ● 40 dag ryżu
    ● 40 dag filetów z kurczaka
    ● 3 szkl. gorącego bulionu drobiowego
    ● po 5 dag łuskanych pistacji i migdałów
    ● 10 dag masła
    ● 20 dag groszku (może być mrożony albo z puszki)
    ● łyżeczka szafranu
    ● sól
    ● pieprz

Ryż z bakaliami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ryż z bakaliami i kurczakiem 1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym i kroimy w niewielką kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Ryż dokładnie płuczemy, osączamy. W dużym garnku roztapiamy masło i szklimy na nim ryż, ciągle mieszając.
  • Ryż z bakaliami i kurczakiem 2. Wlewamy bulion, dodajemy szafran, mięso, pistacje, migdały i groszek (osączony lub rozmrożony). Mieszamy i dusimy pod przykryciem, aż bulion
    wsiąknie w ryż.
  • Ryż z bakaliami i kurczakiem 3. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy i przykrywamy. Odstawiamy na 10 minut, by się przegryzł. Podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2009

Komentarze

Podobne przepisy