Mam w domu trzech mężczyzn: męża i synów – 19 i 17 lat. Lubią dobrze zjeść, więc staram się,by zawsze było coś smacznego. Młodszy syn chętnie mi pomaga.
Składniki:
● 40 dag ryżu
● 40 dag filetów z kurczaka
● 3 szkl. gorącego bulionu drobiowego
● po 5 dag łuskanych pistacji i migdałów
● 10 dag masła
● 20 dag groszku (może być mrożony albo z puszki)
● łyżeczka szafranu
● sól
● pieprz
Ryż z bakaliami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym i kroimy w niewielką kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Ryż dokładnie płuczemy, osączamy. W dużym garnku roztapiamy masło i szklimy na nim ryż, ciągle mieszając.
2.Wlewamy bulion, dodajemy szafran, mięso, pistacje, migdały i groszek (osączony lub rozmrożony). Mieszamy i dusimy pod przykryciem, aż bulion
wsiąknie w ryż.
3.Zdejmujemy z ognia, doprawiamy i przykrywamy. Odstawiamy na 10 minut, by się przegryzł. Podajemy na ciepło.
Komentarze