Ryż smażony z szalotką

0 (0 ocen)

  • 35 min

Świetny dodatek do dań głównych.

  • 35 min

Składniki:

  • 100 g ryżu jaśminowego
    1 szalotka
    1 łyżka sosu ostrygowego
    1 łyżka sosu rybnego
    1 łyżka sosu sojowego
    szczypta cukru palmowego
    1 łyżka oleju

Ryż smażony z szalotką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.

    W woku rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną w piórka szalotkę, lekko szklimy. Wrzucamy ryż.

    Do ryżu wlewamy sos rybny, sojowy i ostrygowy oraz cukier palmowy. Mieszamy dokładnie, tak by ryż był cały pokryty sosem.

    Podajemy jako dodatek do dania głównego.

    Z dodatkiem ananasa (dodanego do szalotki) i orzechów nerkowca, stanowi świetną, lekką przekąskę.

Komentarze

Podobne przepisy