Smażony ryż z kukurydzą i groszkiem

4.94 (208 ocen)

  • 30 min

Pierwszy raz jadłam tak przyrządzony ryż w chińskiej restauracji i bardzo mi smakował. Postanowiłam więc zrobić jego domową wersję z łatwo dostępnych składników.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 torebki ryżu parabolicznego
    1 cebula
    2 jajka
    puszka kukurydzy
    puszka groszku
    1 łyżeczka curry
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.94 (208 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przystawki Dodatki

Smażony ryż z kukurydzą i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i dobrze odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy posiekana cebulę. Smażymy do zezłocenia. Do cebuli dajemy ryż i chwilę podsmażamy. Do ryżu dodajemy rozbite i rozkłócone jajka i smażymy z ryżem cały czas mieszając, aż jajko się zetnie. Na koniec dodajemy przyprawę curry, odsączone z zalewy kukurydzę i groszek, doprawiamy do smaku i całość chwilę smażymy. Podajemy jako dodatek lub osobne danie. Smacznego :)

Porady

Można użyć świeżego lub mrożonego ugotowanego groszku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Kukurydza Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Smażenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować