Pierwszy raz jadłam tak przyrządzony ryż w chińskiej restauracji i bardzo mi smakował. Postanowiłam więc zrobić jego domową wersję z łatwo dostępnych składników.
Smażony ryż z kukurydzą i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i dobrze odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy posiekana cebulę. Smażymy do zezłocenia. Do cebuli dajemy ryż i chwilę podsmażamy. Do ryżu dodajemy rozbite i rozkłócone jajka i smażymy z ryżem cały czas mieszając, aż jajko się zetnie. Na koniec dodajemy przyprawę curry, odsączone z zalewy kukurydzę i groszek, doprawiamy do smaku i całość chwilę smażymy. Podajemy jako dodatek lub osobne danie. Smacznego :)
Porady
Można użyć świeżego lub mrożonego ugotowanego groszku.
Komentarze