Rybne klopsiki

0 (0 ocen)

Mój narzeczony uwielbia potrawy z ryb.

Składniki:


  • Do wywaru:
    -1 marchew
    -pół małego pora
    -mały korzeń pietruszki
    -kawałek selera
    -garść natki pietruszki
    -żelatyna
    -ziele angielskie
    -liść laurowy
    -sól
    -pieprz

    Do klopsików:
    -ok. 0.5 kg filetu z dowolnej ryby ( ja zrobiłam fileciki z karasi :)
    -sok z cytryny
    -1 czerstwa bułka
    -szklanka mleka
    - 1 mała cebula
    -1 jajko
    -bułka tarta
    -mąka
    -przyprawa do ryb ( własna kompozycja przypraw- suszony koperek, kurkuma, zioła prowansalskie, oregano, papryka słodka, pieprz ziołowy, zmiażdżone goździki, imbir mielony, szałwia cięta, estragon, gałka muszkatołowa, rozmaryn, sól)

Rybne klopsiki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, seler, por pokroić i włożyć do garnka, gotować aż warzywa będą miękkie. W trakcie filet zmielić 2 lub 3 razy. Bułkę namoczyć w mleku.
    Do po mielonej ryby dodać sok wyciśnięty z cytryny, bułkę odciśniętą w mleku, garść natki pietruszki,drobno pokrojoną cebulę, jajko. Dla zagęszczenia masy można dodać bułkę tartą. Wszystko razem wymieszać, uformować klopsiki. Bezpośrednio przed włożeniem do wywaru obtoczyć w mące. Gotować ok 15 min. do wypłynięcia.Przełożyć na półmisek. Żelatynę zrobić według przepisu na opakowaniu, Wlać ją do wywaru, poczekać do ostygnięcia a następnie zalać nią klopsiki. Wstawić do lodówki.

Komentarze

Podobne przepisy