• Dla 1 osoby
  • Łatwy

klopsiki rybne w sosie pomidorowym...........na zimno

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - Filet z dorsza (bez skóry): 1 kilogram
    - jajka: 3 sztuki
    - sucha bułka: 100 gramów
    - mleko: 200 mililitrów
    - cebula: 1 sztuka
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - koncentrat pomidorowy: 200 gramów
    - cebula: 500 gramów
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - ziele angielskie: 2 sztuki
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 0.5 łyżeczki
    - maggi w płynie: 1 łyżeczka
    - olej: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Filet z dorsza Przystawki

Klopsiki rybne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Umytego fileta zmielić razem z obraną cebulą maszynką do mięsa.
    Bułkę namoczyć w mleku, a gdy nasiąknie odcisnąć i dodać ją do masy rybnej.
    Na koniec dodać jajka, sól i pieprz do smaku i dokładnie wszystko wymieszać.
    Formować niewielkie kuleczki, każdą obtoczyć w mace i smażyć na oleju na złoty kolor z każdej strony.
    Gdy klopsiki są usmażone przełożyć je do głębokiego naczynia.
  • 2. Przygotować sos:
    Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju aż będzie miękka.
    Dodać koncentrat pomidorowy sól, pieprz i maggi do smaku oraz liście laurowe i ziele angielskie.
    Mieszając od czasu do czasu smażyć około 3-4 minuty, podlać wodą i zagotować.
    Powstałym sosem zalać klopsiki, można delikatnie wymieszać i przestudzić.
    Wstawić do lodówki, podawać na zimno z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować