Szpinak i ryba to samo zdrowie. W wersji dietetycznej zamiast smażyć fileta można go ugotować a śmietanę pominąć.
15 min
Składniki:
250 g mrożonego szpinaku (liście)
200 g filetów z dowolnej ryby
200g makaronu (kokardki)
100g śmietanki 30%
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
gałka muszkatołowa
łyżka masła
sól, pieprz
mąka do panierowania
olej do smażenia
Ryba z zielonymi kokardkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
2.Filety osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny. Pokroić na mniejsze porcje. Wstawić do lodówki na godzinę. Na patelni rozgrzać olej, rybę otoczyć w mące i smażyć z obu stron na złoty kolor.
3.Szpinak lekko rozmrozić. Podsmażyć na maśle. Dodać zmiażdżony czosnek oraz gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Wymieszać z makaronem i śmietanką.
4.Rybę rozłożyć na talerzu.Podawać z makaronem oraz sosem szpinakowo-śmietanowym.
Komentarze