Ryba z zielonymi kokardkami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Szpinak i ryba to samo zdrowie. W wersji dietetycznej zamiast smażyć fileta można go ugotować a śmietanę pominąć.

  • 15 min

Składniki:

  • 250 g mrożonego szpinaku (liście)
    200 g filetów z dowolnej ryby
    200g makaronu (kokardki)
    100g śmietanki 30%
    2 ząbki czosnku
    sok z połowy cytryny
    gałka muszkatołowa
    łyżka masła
    sól, pieprz
    mąka do panierowania
    olej do smażenia

Ryba z zielonymi kokardkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  • rybę usmaż na rozgrzanym oleju 2. Filety osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny. Pokroić na mniejsze porcje. Wstawić do lodówki na godzinę. Na patelni rozgrzać olej, rybę otoczyć w mące i smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • 3. Szpinak lekko rozmrozić. Podsmażyć na maśle. Dodać zmiażdżony czosnek oraz gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Wymieszać z makaronem i śmietanką.
  • 4. Rybę rozłożyć na talerzu.Podawać z makaronem oraz sosem szpinakowo-śmietanowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy